Фаст-фуд: страшна правда

food-2

«В організмі піддослідних пацюків, котрих ми три місяці годували “швидкою їжею”, відбулися незворотні зміни»
Вітчизняні соціологи стверджують: майже кожен сьомий мешканець великих міст України відвідує ресторани швидкого харчування не менше кількох разів на тиждень. Чоловіки навідуються до таких закладів частіше, ніж жінки. А завсідники – молодь.
Фахівці з Науково-дослідного інституту біології Харківського національного університету провели експеримент – і були шоковані: у пацюків, котрих три місяці годували їжею, яку прийнято називати фаст-фудом, відбулися незворотні зміни в організмі. Навіть, коли тварин почали годувати традиційними харчами, патологія не зникла. Тепер медики мають намір дослідити, як специфічна «дієта» позначиться на потомстві тварин.
Ще зовсім недавно XX століття вважалося століттям фаст-фуду. Саме тоді виникла і досить швидко розвинулася індустрія швидкого харчування. Але, судячи з усього, століття XXI погрожує поставити нові рекорди.

Божевільний ритм життя не залишає можливості сучасній людині пообідати неспішно, із задоволенням. Так, щоб закласти накрохмалену серветку за комір і з задоволенням скуштувати перше, друге і третє. Замість доброї трапези доводиться задовольнятися їжею на швидку руку в діапазоні від бізнес-ланчу в найближчій забігайлівці до швидкорозчинній локшини в пакетику. Втім, минуле теж не варто ідеалізувати. Швидке харчування існувало і в давнину.

Гамбургери древніх римлян

Вже за часів античності фаст-фуд користувався величезною популярністю. Якщо в Давній Греції все ж воліли готувати їжу у своєму господарстві, то древні римляни нерідко взагалі відмовлялися від готування, в деяких будинках навіть не було кухонь. Зате в кожному місті існувала маса закусочних і базарів, де торгували всілякими стравами.

Великою популярністю користувалися коржі з дріжджового тіста, змазані оливковою олією, їх було дуже зручно використовувати як їстівні тарілки. Багато століть по тому ці коржі, покриті запеченим сиром, ковбасами та овочами, стали називати італійською піцою. Існували в римлян і свої гамбургери. Вони смажили коржі з яловичини, які дозволялося їсти з хлібом. Професор Філіп Фернандес-Арместо у своїй книзі «Історія їжі» стверджує, що середньостатистичний стародавній римлянин вживав в їжу більше фаст-фуду, ніж, скажімо, сучасний житель Нью-Йорка. Різниця в тому, що швидке харчування древніх римлян було більш свіжим і корисним, ніж сучасні хот-доги і гамбургери.

Поважали фаст-фуд і в інших країнах. У Китаї задовго до появи «Доширака» на базарах торгували гарячою локшиною швидкого приготування, в Індії були популярні коржики чапаті з гострим соусом і рис з шматочками курки під соусом каррі. У Європі теж дуже поважали різного роду коржі, а в деяких країнах (наприклад, в Росії) не гидували і пиріжками.

Фаст-фуд буває двох видів: шкідливий і дуже шкідливий
МакДональдс проти «Білого замку»

Фаст-фуд як індустрія виник у 1920-ті роки в Америці. До цього часу американці воліли готувати їжу самостійно вдома, але з бурхливим промисловим зростанням і розвитком автомобілебудування в країні у них перестало вистачати часу на готування. Ось тут і з’явилися перші ресторани, що торгують фаст-фудом.

Піонером у цій області стала компанія «Білий замок» («White Castle»), яка відкрилася в 1921 році в Канзасі. Фірмовим блюдом «Білого замку» були гамбургери, які на той час для американців були дивиною. Потенційних покупців радувала й стабільна ціна на їжу: незважаючи на Велику Депресію, Другу Світову війну і інфляцію компанія до 1946 року продавала свої гамбургери по п’ять центів.

Коли деякі відвідувачі почали замислюватися про те, чи не шкідлива така їжа, хазяїн мережі Біллі Інграм придумав хитрий хід. Він найняв декількох молодих людей, які за невелику плату щодня приходили в «Білий замок» у білих халатах і замовляли там гамбургери. Відвідувачі приймали їх за лікарів і заспокоювалися. Раз гамбургери їдять навіть лікарі, значить, вони дійсно безпечні для здоров’я.

В кінці 1940-их років у «Білого замку» стали з’являтися конкуренти. Найсерйознішим з них виявилася молода компанія «МакДональдс».

Починалося все дуже скромно: два брати Дік і Мак МакДональдс, які торгували в невеликому ресторані барбекю для каліфорнійських автомобілістів, вирішили переключитися на випуск гамбургерів. У 1948 році їм це вдалося, причому доходи різко зросли. У 1954 році з ними познайомився комівояжер Рей Крок, який запропонував відкривати по всій країні заклади під тією ж маркою. Брати погодилися, і справа пішла. У 1956 році в США було 14 ресторанів «МакДональдз», в 1960 році – 228, у 1968 році – 1000, у 1975 році – 3076, в 1980 році – 6263, в 1984 році – 8300, у 1990 році – 11800. Зараз у корпорації «Макдональдс» більше 30000 ресторанів в 119 країнах світу, в той час як у «Білого замку» усього близько 380 ресторанів у США.

Однак в останні роки могутній «МакДональдс» почав відчувати проблеми. Після компанії борців за здорове харчування, що закликають бойкотувати фаст-фуд, продажі в США та інших розвинених країнах стали скорочуватися, деякі ресторани навіть довелося закрити.

Краще всього у «МакДональдс» справи йдуть в Росії, тут щороку відкриваються десятки нових ресторанів, у кожному з яких відвідувачів в три рази більше, ніж у європейських країнах.

Рональд МакДональд проти Роми Блінкова

У Росії за радянських часів з фаст-фудом було туго. Були сморідні чебуречні, були задушливі пельменні з горілочкою, дітлахи могли сходити тільки в убоге кафе-морозиво. Тому немає нічого дивного в тому, що коли 31 січня 1990 року в Москві відкрився перший «МакДональдс», туди вишикувалася величезна черга з зголоднілих радянських громадян.

Тільки в перший день заморські гамбургери з кока-колою спробувало більше 30000 чоловік. Любов до американського фаст-фаду з тієї пори тільки міцніла, «МакДональдс» до цих пір з величезних відривом лідирує на російському ринку швидкого харчування.

*В середині 1990-их років московський уряд намагався конкурувати з американцями, запустивши мережу національних фаст-фудів «Російське бістро», але ідея з тріском провалилася. Зате останнім часом охочих по швидкому нагодувати голодних громадян хоч відбавляй: «Ростікс», «Елки-Палки», «Чайна ложка», «Піца Хат», «Крошка-Картошка» … список нескінченний. У Петербурзі є навіть мережа закусочних з несамовитою назвою «БлінДональт’c», треба думати, що дітей там розважає російських скоморох Рома Блінков. Ось тільки чи варто взагалі ходити в подібні заклади?

Те, що лікар не прописав

На жаль, всі лікарі й дієтологи єдині в думці – фаст-фуд буває двох видів: шкідливий і дуже шкідливий. Харчуватися ним регулярно ніяк не можна.

Головна проблема полягає в тому, що більша частина подібної їжі дуже висококалорійна, містить багато жирів і мало вітамінів. У першу чергу це стосується гамбургерів.

Виробники фаст-фуду з давніх пір прагнули зробити так, щоб їхні продукти були якомога більше калорійними. Відвідувачам це здавалося вигідним – з’їв усього один недорогий гамбургер і вже ситий. Якщо робити більш здорові й корисні страви, харчування неминуче стане менш швидким, а ціна страви зросте.
Проте під тиском громадськості навіть найупертіші виробники фаст-фуду змушені були зробити крок назустріч «здоровому харчуванню». Наприклад, «Макдональдс» ввів до свого меню салати, соки та мінеральну воду, а також зробив свого клоуна Рональда Макдональда більш спортивним і підтягнутим. Однак не обійшлося без казусів. Медики виявили, що салати від «МакДональдс» ще шкідливіші, ніж їх гамбургери. Наприклад, в салаті «Цезар» міститься 18,4 грамів жиру, а в стандартному чізбургері всього 11,5 грамів. Судячи з усього, в салат кладуть занадто жирну і висококалорійну заправку.
Так що всім любителям картоплі фрі, бігмаків та іншої шаурми варто запам’ятати три простих правила, які пропонують дієтологи:
1. Не їжте фаст-фуд частіше, ніж раз на тиждень. А бажано робити це ще рідше. А найкраще взагалі ніколи цього не робити (прим. – Росава).
2. Найнебезпечніші для здоров’я жирні й висококалорійні страви (картопля фрі, гамбургери, солодка газована вода).
3. Якщо вдень ви їсте, фаст-фуд, ввечері обов’язково потрібно поїсти нормально. Не варто йти в ресторан швидкого харчування на голодний шлунок.

Тонкий і товстий

Американський документаліст Морган Сперлок вирішив експериментальним шляхом перевірити, наскільки американський фаст-фуд шкідливий для здоров’я. Протягом місяця він три рази в день харчувався в «МакДональдс», причому завжди брав подвійні порції, які так щедро пропонували йому співробітники. До кінця експерименту він набрав 12 кілограм зайвої ваги, дуже зіпсував печінку і заробив зниження сексуального бажання і підвищений рівень холестерину в крові. Про свої муки він зняв документальний фільм «Подвійна порція», який став суперхітом американського прокату.

Подивившись цю картину, мешканка Північної Кароліни Міраб Морган вирішила провести свій експеримент. Вона теж стала харчуватися тільки в «МакДональдс», причому робила це не один місяць, а цілих три. У результаті експерименту дамочка … схудла на 15 кілограм. Секрет у тому, що вона стежила за тим, щоб споживати в їжу не більше 1400 калорій на день.
Дієтологи стримано відгукнулися про цей успіх, зауваживши, що в картоплі фрі та чизбургерах все одно не вистачає необхідних для людського організму вітамінів і мінералів. (Джерело)

А як у нас?
«В організмі піддослідних пацюків, котрих ми три місяці годували “швидкою їжею”, відбулися незворотні зміни»

А наші вітчизняні соціологи стверджують: майже кожен сьомий мешканець великих міст України відвідує ресторани швидкого харчування не менше кількох разів на тиждень. Чоловіки навідуються до таких закладів частіше, ніж жінки. А завсідники – молодь.

Фахівці з Науково-дослідного інституту біології Харківського національного університету провели експеримент – і були шоковані: у пацюків, котрих три місяці годували їжею, яку прийнято називати фаст-фудом, відбулися незворотні зміни в організмі. Навіть, коли тварин почали годувати традиційними харчами, патологія не зникла. Тепер медики мають намір дослідити, як специфічна «дієта» позначиться на потомстві тварин.

«Захворіли, ледь не здохли»

- Навесні 2008 року ми почали першу серію експериментів, – розповів доктор біологічних наук, директор інституту Анатолій Божков. – Відібрали групу молодих пацюків, бо нас цікавив вплив «швидкої їжі» саме на організм, що розвивається. Кожна з тварин важила 100 грамів. Упродовж експерименту раціон гризунів був змішаний: 50% становили страви фаст-фуду і ще 50% – звична для них їжа. До того ж, одні тварини отримували гамбургери та картоплю фрі, а інші – сухарики та чіпси. Була й контрольна група, яка нормально харчувалася. Три місяці ми спостерігали за ними.

І отримали результат: пацюки, в раціоні яких були гамбургери та картопля, “обганяли” за вагою своїх ровесників із контрольної групи, які не їли фаст-фуду. Помітили цікаву закономірність: хоча тварини і мали більшу вагу, та їхні внутрішні органи відставали у розвитку, зокрема серйозні проблеми були з печінкою. Також зафіксували зміни щодо білка в сироватці крові. Змінилися не на краще й імунологічні показники.

Пацюки ж на чіпсово-сухариковій «дієті» суттєво відставали в рості та масі. Деякі фізіологічні показники у них також змінилися, однак незначно.

Після цього етапу науковцям стало цікаво, що ж станеться зі щурами, якщо вони їстимуть лише фаст-фуд.

- Друга серія експериментів за своїми результатами стала значно цікавішою, – продовжує Анатолій Іванович. – Пацюків перевели на стовідсотковий фаст-фуд – i отримали цілком протилежні результати.

Якщо щуренята їли лише гамбургери та картоплю фрі, то їхня маса тіла значно відставала від цього показника у контрольній групі.

- Це означає, що гризуни вживали забагато вуглеводів, однак їм бракувало вітамінів та інших корисних для здоров’я речовин. Ті ж пацюки, які поїдали сухарики та чіпси, за три місяці не виросли зовсім. Коли їхні ровесники з контрольної групи мали вже по 400 грамів, вони і надалі важили по 100 г. А у певний момент пацюки взагалі відмовилися їсти фаст-фуд. Ми вже думали, що вони помруть, довелося перевести тварин на нормальну їжу. Однак на той час у їхньому організмі вже почалися незворотні зміни.

Дітям вхід заборонено?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, майже 177 мільйонів дітей у світі страждають на захворювання, що так чи інакше пов’язані з надлишковою вагою. Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує, що до 2015 року з проблемою ожиріння стикнуться 2,3 мільярда людей, старших 15 років.

Згідно з даними соціологічного дослідження, в Україні за віковим розподілом є чітка тенденція: що молодша людина, то частіше вона їсть фаст-фуд. Нині третина молоді споживає такі страви ледь не щодня! А, як свідчать результати досліджень, «швидка їжа» найбільшої шкоди завдає саме молодому організму.

Проте головний дієтолог України Петро Карпенко переконаний, що і в закладах швидкого харчування є страви, які можна давати дітям.

«Є салати, соки. А смажена картопля? Вона, навпаки, краща, ніж домашнього приготування, бо там використовують спеціальну олію, – каже пан Карпенко. – Звісно, фаст-фуд – це не щоденне харчування. Це тимчасова їжа, коли людина просто не має змоги поїсти нормально. Ми не проводили досліджень щодо впливу “швидкої їжі” на людський організм. Однак і так зрозуміло: якщо споживати фаст-фуд щодня, то користі від цього не буде».

Українські дієтологи підтверджують, що «завдяки» такому раціону людина швидко набиратиме вагу. До того ж, прогресуватимуть хронічні недуги – наприклад, відбуватиметься загострення гастритів, холециститів. При тривалому споживанні фаст-фуду неминучі захворювання печінки та жовчовивідних шляхів.

У нас відкривають, за кордоном закривають…

Щодня ресторани «швидкої їжі» відвідують 400 тисяч українців. За місяць – це близько 12 мільйонів.
В Україні працює майже 1500 закладів швидкого харчування. Хоча насправді точна цифра невідома, адже більшість фаст-фудів у документах записані як кафе.
У той час, коли кількість фаст-фудів у нашій країні невпинно зростає, за кордоном уже забороняють відкривати такі заклади. У деяких країнах світу вже діють обмеження на рекламу нездорової їжі. Так, на початку 2008 року у Великобританії набула чинності повна заборона на телерекламу таких продуктів під час трансляції програм для підлітків. Йдеться про чіпси, горіхово-шоколадні батончики, іншу їжу та напої, що містять велику кількість жирів, цукру та солі.

Інваліди від фаст-фуду

Науковці, отримавши результати першого етапу дослідження, вирішили не зупинятися. Експеримент продовжили. І тепер оприлюднили його наслідки: пацюки, які посиділи на фаст-фудовій «дієті», так і не повернулися до норми.

- Ми спостерігали за їхнім станом, проводили лабораторні аналізи, – каже Анатолій Божков. – Гризуни, які споживали таку їжу тільки місяць, почуваються краще. Ті, яких три місяці харчували фаст-фудом, – можна сказати, пропащі. У них суттєві зміни функції печінки, змінений імунний статус, аналізи крові не в нормі.

*Харчування тільки фаст-фудом не минає безслідно. У цих пацюків справді стан, який називають перед патологією, – адже піддослідні тварини відрізняються від стандартної норми. Ми можемо назвати це їх нормою, яку вони вже набули. А для того, щоб відповісти, наскільки вона негативна, нам треба ще вплинути на гризунів різними стрес-факторами і вивчити їхню реакцію. Це зробимо під час наступної серії експериментів.

«Наразі можна зробити висновок: на жаль, такі зміни в організмі є тривалими й стабільними. І це серйозний негатив, – каже науковець. – Дослідження щодо впливу фаст-фуду тепер активно проводять у всьому світі, зокрема й наші колеги в Росії. Багато видатних учених, публічних людей, політиків заявляють, що нам слід переглядати ставлення до “швидкої їжі”».

Наші норми – застарілі

- Останні “Норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії” були розроблені та затверджені 1999 року. Однак їх слід переглядати що п’ять років, – розповідає директор Українського науково-дослідного інституту харчування МОЗ Олег Швець. – Для цього потрібно постійно моніторити стан фактичного харчування різних вікових і професійних груп населення. Наразі середня енергетична потреба чоловіків та жінок у віці 20-39 років практично не змінюється; у людей віком 40-59 років вона знижується за кожне десятиліття на 5%, а з 60-ти – на 10%.

За його словами, для визначення енергозатрат людини, все працездатне населення нашої країни розділили на чотири групи фізичної активності: перша група – особи, що займаються переважно розумовою працею (їм потрібно 1800-2000 ккал щодоби). Друга група – зайняті легкою працею (2100-2200 ккал). Третя група – мають роботу середньої важкості (2550-2600ккал). Четверта група – важко фізично працюють (2850-3050 ккал).

До речі, рекомендовані дози деяких вітамінів та мікроелементів за кордоном відрізняються від українських. Приміром, норма вітаміну А у нашій державі – 1000 мкг, у Великобританії та ЄС – 700 мкг; вітаміну Е: в Україні – 15 мг, у США – 10 мг, у Великобританії – близько 4 мг; вітаміну С: у нас – 70-80 мг, у США – 60 мг, у Великобританії 40 мг, в ЄС – 45 мг.

Окрім того, Америка та Британія переглянули добову дозу фолієвої кислоти, збільшивши її до 400 мкг (в Україні – 250 мкг) і до 600 мкг – для вагітних, оскільки цей вітамін важливий для профілактики вроджених дефектів. Відповідні матеріали для перегляду потреби у фолієвій кислоті в Україні перебувають у Міністерстві охорони здоров’я.

Коментар Наталії Бурки, гастролога гастроцентру міської поліклініки № 2 м. Вінниці

По-перше, у фаст-фуди вкладають не найякісніші продукти. Взяти ті ж сосиски – там відсоток м’яса взагалі мінімальний. А інші складові тільки шкодять нашому організму.

По-друге, фаст-фуди – це завжди гаряче тісто, що дуже важко переноситься і шлунком, і підшлункової залозою. І по-третє, людина повинна споживати нормальні натуральні продукти: фрукти, овочі, м’ясо, каші, картоплю, супи, борщі.

У нас є таке обстеження, яке включає в себе сніданок у «Мак-Дональдсі». Цей сніданок викликає закидання кислоти зі шлунку в стравохід. Щоб з’ясувати чи відбувається закидання кислоти, у нас відправляють людину в «Мак-Дональдс», щоб вона взяла там яку-небудь їжу. Потім вимірюють – є закидання кислоти чи ні. Тобто цим сніданком ми провокуємо. Дуже показовий тест.
Прес-служба “Мак-Дональдса” відмовилася надати інформацію, пославшись на комерційну таємницю.
Фаст-фуд викликає майже наркотичну залежність
Калорійне, жирне і нездорове харчування викликає залежність. У мозку людей, які звикли їсти жирне, відбуваються подібні процеси, як і в наркозалежних та курців. Такого висновку дійшли американські вчені.

Каліфорнійські дослідники Пол Кенні та Пол Джонсон з’ясували, що нездорова їжа може так само порушити хімічну рівновагу у мозку, як і будь-яка інша речовина, що викликає залежність.

Йдеться про вплив на підкріплюючу систему гіпоталамуса (Reward System), внаслідок якої і у тварин, і у людей виникає тимчасове відчуття задоволення, повідомляє “Німецька хвиля”.

Пол Кенні та Пол Джонсон проводили свої дослідження на щурах. Вчені з’ясували, що жирна їжа криє у собі ту саму небезпеку, що й наркотики: що більше вживаєш, то більші дози потрібні для задоволення.

“Щурі протягом експерименту повністю втратили контроль над своїм харчуванням, що є головною ознакою залежності”, – пишуть автори дослідження у статті в науковому часописі Nature Neuroscience.

Тварини не відмовлялися від запропонованого їм калорійного фаст-фуду навіть тоді, коли до нього можна було дістатися лише через удар електричним струмом.

Науковці годували щурів усім, що залюбки їдять і люди: сосисками, шинкою і сирними пирогами. Тварини швидко набирали вагу. Коли жирну їжу в них раптом забрали і запропонували натомість салати і овочі, щурі просто відмовилися їсти взагалі і стали голодувати.
“Мозок за звичкою вимагає постійної стимуляції жирною їжею. В іншому разі настає перманентний стан негативних емоцій”, – пояснює науковець Пол Кенні. Центральну роль у цьому процесі відіграють допамінові рецептори в мозку.

Використані джерела:
life.pravda.com.ua
vartainfo.com.ua

 

.

поділитися

Share to Google Plus
Останні матеріали:
2leep.com

Залишити коментар

Ви маєте бути авторизовані, щоб розмістити коментар.

Всі права застережено 2009-2012 © Світанкові роси