Оман високий

oman1

Оман високий

(Inula helenium)
дивосил, старівник, старий хліб, велике зіллє, болячковий корінь;
 девясил высокий

Цвіте у червні-серпні
Для виготовлення ліків використовують в основному кореневище та корені (заготовляють їх восени, залишаючи на кожні 10 кв.м по одній добре розвиненій рослині для відновлення заростей). Строк придатності – 3 роки.   Застосовують і свіже листя рослини.

*

Цілюща дія
Препарати оману високого розріджують мокротиння, полегшують відхаркування і зменшують надмірне виділення з слизових оболонок дихальних шляхів, збуджують апетит і поліпшують травлення, зменшують секреторну активність кишечника і регулюють його моторику, виявляють стимулюючу дяю на процес утворення жовчі і на вихід її у дванадцятипалу кишку, нормалізують загальний обмін речовин в організмі, сприятливо впливають на хворих на туберкульоз легень (зменшується кількість харкотиння, заспокоюється кашель, припиняється виділення бацил Коха, зменшуються катаральні явища, збільшується вага і кращає загальне самопочуття хворих), виявляють збудний вплив на дихання, дещо підвищують діурез і потовиділення, мають глистогінні й антимікробні властивості, регулюють місячні.
Крім того, препарати оману високого дають усередину при гіпертонії, бронхіальній астмі, жовтяниці, водяниці, нирково-кам’яній хворобі, легких формах цукрового діабету, ревматизмі, радикуліті, золотусі, простатиті й маткових кровотечах, як засіб що допомагає уникнути передчасних родів, та як депуративний засіб при захворюваннях шкіри.
Мазі або настій на олії застосовують прикорості, екземі, нейродермітах.
Відваром полощуть ротову порожнину і горло при запальних процесах, промивають рани, які довго не загоюються (але не мокнуть!)

Лікарські форми та застосування
ВНУТРІШНЬО – відвар кореневищ і коренів (1 стол. ложка сировини на 200 мл окропу) приймають теплим по півсклянки 2-3 рази на день за 1 годину до прийняття їжі;
вино оманове (100 г сировини на 1 л червоного вина настоюють 8 днів, проціджують) по 1/4 склянки перед їжею, як такий, що збуджує апетит, засіб;
1 чайну ложку суміші (порівну) кореня оману високого і трави чебрецю плазкого заварюють як чай в 1 склянці окропу і приймають по 1 чайній ложці через кожні 2 години при коклюші;
20 г суміші (порівну) коріння оману високого і лопуха справжнього настоюють 1 годину на склянці окропу, проціджують і приймають по 1 стол. ложці 3 рази на день при ревматизмі;
настій суміші (порівну) коріння оману високого і тирличу жовтого, трави деревію звичайного (3 чайні ложки суміші на 500 мл окропу, варити 10 хвилин) приймають по 2 склянки на день ковтками при анемії та хлорозі.
ЗОВНІШНЬО – мазі для змащування уражених ділянок тіла:
а) суміш (порівну) свинячого сала, вазеліну і риб’ячого жиру змішують з порошком із коріння оману у співвідношенні 2:1;
б) 50 г подрібненого коріння омануварять 20 хв в 100 мл води, проціджують і одержаний відвар змішують з 50 г свинячого сала;
в) подрібнене коріння оману змішують з свинячим салом у співвідношенні 1:10, варять 15 хв, проціджують;
настій на рослинній олії (готують у співвідношенні 1:10 , настоюють на сонці 2 тиждні);
відвар (готують як у попередньому прописі) для компресів, промивань, примочок і полоскання.

*

Авіценна згадує про оман як ефективний засіб при запаленні сідничного нерву, болях у суглобах; у виді відвару у виноградному вині – при серцевих захворюваннях, а в суміші з медом – легеневих. Лман знаходив застосування в народному лікуванні усіх слов’ян.
Лікарський порадник XVII ст. рекомендує корінь оману потовчений і змішаний з медом – як засіб від кашлю, варений у вині – такий, що полегшує дихання, мочений у житньому квасі – як ліки при серцевих хворобах.
В Україні свіжим листям оману гоїли рани, виразки, пухлини.
Українці вживали його у вигляді відвару або горілчаного настою – як загальнозміцнюючий засіб, при хворобах шлунково-кишкового тракту, відвар на меду – при легеневих недугах, туберкульозі легень.
На Гуцульщині і зараз користується популярністю оманове вино, чи, як його тут називають “вино дикого соняшника”, для приготування якого 20 г свіжого кореня заливають 1 літром червоного вина і варять 10 хвилин. П’ють напй по 50 г щодня при болях шлунку різної етиології.
Іноді в аналогічних випадках віддають перевагу порошку із сирого кореня оману високого, запиваючи його водою.

поділитися

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
Останні матеріали:
2leep.com

Залишити коментар

Ви маєте бути авторизовані, щоб розмістити коментар.

Всі права застережено 2009-2012 © Світанкові роси