Оман високий

oman1

Оман високий

(Inula helenium)
дивосил, старівник, старий хліб, велике зіллє, болячковий корінь;
 девясил высокий

Цвіте у червні-серпні
Для виготовлення ліків використовують в основному кореневище та корені (заготовляють їх восени, залишаючи на кожні 10 кв.м по одній добре розвиненій рослині для відновлення заростей). Строк придатності – 3 роки.   Застосовують і свіже листя рослини.

*

Цілюща дія
Препарати оману високого розріджують мокротиння, полегшують відхаркування і зменшують надмірне виділення з слизових оболонок дихальних шляхів, збуджують апетит і поліпшують травлення, зменшують секреторну активність кишечника і регулюють його моторику, виявляють стимулюючу дяю на процес утворення жовчі і на вихід її у дванадцятипалу кишку, нормалізують загальний обмін речовин в організмі, сприятливо впливають на хворих на туберкульоз легень (зменшується кількість харкотиння, заспокоюється кашель, припиняється виділення бацил Коха, зменшуються катаральні явища, збільшується вага і кращає загальне самопочуття хворих), виявляють збудний вплив на дихання, дещо підвищують діурез і потовиділення, мають глистогінні й антимікробні властивості, регулюють місячні.
Крім того, препарати оману високого дають усередину при гіпертонії, бронхіальній астмі, жовтяниці, водяниці, нирково-кам’яній хворобі, легких формах цукрового діабету, ревматизмі, радикуліті, золотусі, простатиті й маткових кровотечах, як засіб що допомагає уникнути передчасних родів, та як депуративний засіб при захворюваннях шкіри.
Мазі або настій на олії застосовують прикорості, екземі, нейродермітах.
Відваром полощуть ротову порожнину і горло при запальних процесах, промивають рани, які довго не загоюються (але не мокнуть!)

Лікарські форми та застосування
ВНУТРІШНЬО – відвар кореневищ і коренів (1 стол. ложка сировини на 200 мл окропу) приймають теплим по півсклянки 2-3 рази на день за 1 годину до прийняття їжі;
вино оманове (100 г сировини на 1 л червоного вина настоюють 8 днів, проціджують) по 1/4 склянки перед їжею, як такий, що збуджує апетит, засіб;
1 чайну ложку суміші (порівну) кореня оману високого і трави чебрецю плазкого заварюють як чай в 1 склянці окропу і приймають по 1 чайній ложці через кожні 2 години при коклюші;
20 г суміші (порівну) коріння оману високого і лопуха справжнього настоюють 1 годину на склянці окропу, проціджують і приймають по 1 стол. ложці 3 рази на день при ревматизмі;
настій суміші (порівну) коріння оману високого і тирличу жовтого, трави деревію звичайного (3 чайні ложки суміші на 500 мл окропу, варити 10 хвилин) приймають по 2 склянки на день ковтками при анемії та хлорозі.
ЗОВНІШНЬО – мазі для змащування уражених ділянок тіла:
а) суміш (порівну) свинячого сала, вазеліну і риб’ячого жиру змішують з порошком із коріння оману у співвідношенні 2:1;
б) 50 г подрібненого коріння омануварять 20 хв в 100 мл води, проціджують і одержаний відвар змішують з 50 г свинячого сала;
в) подрібнене коріння оману змішують з свинячим салом у співвідношенні 1:10, варять 15 хв, проціджують;
настій на рослинній олії (готують у співвідношенні 1:10 , настоюють на сонці 2 тиждні);
відвар (готують як у попередньому прописі) для компресів, промивань, примочок і полоскання.

*

Авіценна згадує про оман як ефективний засіб при запаленні сідничного нерву, болях у суглобах; у виді відвару у виноградному вині – при серцевих захворюваннях, а в суміші з медом – легеневих. Лман знаходив застосування в народному лікуванні усіх слов’ян.
Лікарський порадник XVII ст. рекомендує корінь оману потовчений і змішаний з медом – як засіб від кашлю, варений у вині – такий, що полегшує дихання, мочений у житньому квасі – як ліки при серцевих хворобах.
В Україні свіжим листям оману гоїли рани, виразки, пухлини.
Українці вживали його у вигляді відвару або горілчаного настою – як загальнозміцнюючий засіб, при хворобах шлунково-кишкового тракту, відвар на меду – при легеневих недугах, туберкульозі легень.
На Гуцульщині і зараз користується популярністю оманове вино, чи, як його тут називають “вино дикого соняшника”, для приготування якого 20 г свіжого кореня заливають 1 літром червоного вина і варять 10 хвилин. П’ють напй по 50 г щодня при болях шлунку різної етиології.
Іноді в аналогічних випадках віддають перевагу порошку із сирого кореня оману високого, запиваючи його водою.

поділитися

Share to Google Plus
Останні матеріали:
2leep.com

Залишити коментар

Ви маєте бути авторизовані, щоб розмістити коментар.

Всі права застережено 2009-2012 © Світанкові роси